Casa pe un singur nivel versus casa cu parter si mansarda
Nu stiti ce sa alegeti cand vine vorba de casa? Proiectele noastre va pot inspira. E drept ca sunt atat de multe variante, incat confuzia pare sa fie parte din toata aceasta poveste. Dezbatem in randurile ce urmeaza despre casa pe un nivel si cea parter cu mansarda; care este mai rentabila?
Costurile din punct de vedere al proiectarii sunt pe aceeasi lungime de unda si sunt raportate la suprafata. Ce difera insa sunt costurile de constructie.
Ce spun inginerii constructori
O casa cu parter si mansarda este mai putin costisitoare fata de una pe un singur nivel. Explicatia este una simpla si clara: casa ce se desfasoara pe parter include fundatie si acoperis extins, cat toata casa. Nu pot fi facute economii aici. In ambele cazuri mentionate fundatia trebuie facuta adanc, dar suprafata la casa cu mansarda va fi injumatatita, fata de casa cu un singur nivel.
Nu costurile trebuie sa faca neaparat diferenta, ci mai cu seama lotul de teren. Casa pe un singur nivel trebuie sa permita extinderea unui proiect. Cei care aleg casa cu parter si mansarda decid economic sa extinda pe inaltime, intrucat proiectele de casa cu etaje sunt mai scumpe. La mijloc sunt de asemenea si reglementari legale care va pot limita sa alegeti casa P+M sau P+1, desi v-ati fi dorit una cu un singur nivel.
Alte sume importante sunt cele care tin nu doar de fundatie si acoperis, ci si de beciuri, fose septice sau puturi. In cazul beciurilor vorbim despre constructie din beton, hidroizolate asa cum cer normele de actualitate si securitate in constructii.
Ceva mai ieftine sunt poate casele din lemn daca nu aveti in vedere nevoia de beci, iar in acest caz fundatia este minimala.
Un nivel versus P+M
Casa pe un singur nivel ajunge sa fie ceva mai scumpa decat una cu parter si mansarda. Asta chiar si cand vorbim despre aceleasi conditii – sistem de constructie, materiale si suprafata. Vorbim insa de confort sporit in cazul celor mai in varsta.
La casa cu P+M trebuie de avut in vedere suprafata utila. La mansarda spatiile nu sunt atat de inalte precum le avem la parter. Ceea ce poate fi economisit la suprafata, poate fi compensat cu amenajarea interioara, mobila corespunzatoare cu spatiul. Costa destul de mult spre exemplu ferestrele de la mansarda decat termoizolatia clasica.
Despre cum sa economisiti bani incepand cu partea de proiect mai intai de toate va asteptam in cadrul paginii noastre pentru detalii.