250 € la 10,000 €

Noi am gasit 0 rezultate. Vezi rezultate
Rezultatele căutării

Casa pe zidarie portanta sau casa pe cadre din beton armat?

Postat de admin pe 24/06/2019
0

Pentru ca deciziile optime le luam numai in cunostinta de cauza, astazi dezbatem subiectul despre zidaria portanta si casa pe cadre din beton armat. Se cade mai intai de toate sa definim cele doua concepte.

Exista 3 categorii de structura de rezistenta, de la zidarie portanta la cadre si pereti din beton armat. Iata si detalieri:

Zidaria portanta

Aceasta este traditionala, folosita pentru casele cu inaltime redusa. Este alegerea pentru constructii mai mici intrucat greutatea se sprijina pe pereti. Exista si aici diversitate de tipuri:

  • Zidarie simpla – se refera la cea care nu contine suficienta armatura cat sa fie o zidarie ce rezista la forta seismica.
  • Zidarie confinata – se refera la zidaria intarita de stalpisori, centuri si plansee din beton armat. De asemenea, o alta tipologie poate fi cea cu armatura in rosturile orizontale, ce are o rezistenta semnificativa la intindere, fiind folosit otelul.
  • Zidarie armata – cand straturile de zidarie paralele sunt umplute cu beton armat si mortar.

Despre astfel de constructii putem spune ca recompartimentarea nu se mai poate face pe viitor. Peretii de la parter vor exista si la etaj de asemenea, ferestrele nu pot fi mari sau prea multe. Ca avantaje, o astfel de constructie are costuri ma mici de executie, pentru ca se vor folosi otelul si betonul. Timpul de executie este mai scurt, iar manopera mai putina. Iata si alte aspecte de mentionat aici:

  • O grosime de 24 de cm la pereti ce asigura cu succes izolarea fonica.
  • Se va folosi o cantitate mica de armatura si beton, ceea ce inseamna preturi mai scazute.
  • Structura este rigida si grea, suprafata de tencuit va fi una mai mare.
  • Suporta un numar mai mic de niveluri.

Cadre din beton armat

In acest caz vorbim despre cadrele alcatuite din grinzi si stalpi sau de pereti din beton armat care sa inlocuiasca stalpii. Grinzile vor prelua incarcatura gravitationala si forta seismica, contribuind cu stabilitate si rezistenta. Zidurile pot fi din BCA, caramida, panou din lemn etc.

Vorbim si de data aceasta de avantaje, care se refera la posibilitatea de a dispune de spatii mai mari, de o compartimentare practica, cu pereti din rigips carton ce se muta la nevoie. Totusi timpul de executie in acest caz este unul mai mare, costurile sunt si ele pe aceeasi lungime de unda, cu detalii mai complicate. Tineti cont si de:

  • Structura este mai deschisa, ceea ce permite ca incaperile sa fie mai usor de modificat ulterior, fara sa se intervina la structura de rezistenta.
  • Peretii despartitori sunt usori, din placi de ipsos si vata minerala. Nu va mai fi nevoie de strat de tencuiala, timpul de executie este redus, deci si costurile sunt mai mici.

Rolul structurii de rezistenta

Structura de rezistenta a unei constructii este baza oricarei cladiri, fiind reprezentata de grinzi si de stalpi, pereti si alte elemente. Va prelua din presiunea materialelor si va oferi asadar siguranta cladirii. Cuprinde infrastructura si suprastructura, adica fundatie, stalpi si planseu, elemente aflate in contact direct cu solul, precum si componente verticale, stalpi, pereti, scari.

Aparte de structurile mentionate exista si cea din lemn, ce se refera la avantajele oferite de acest tip de material. Are avantaje functionale si aceasta structura, izoland foarte bine si avand o rezistenta crescuta la cutremure. Doar ca, o astfel de structura se refera doar la nivele mici, cu riscul ca in timp sa apara goluri intre elemente.

Putem discuta pe larg despre ce tip de structura ar trebui sa alegeti pentru casa dorita. Proiecte si detalii, inspiratie veti regasi in cadrul paginii noastre https://smarthomeconcept.ro/.

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele

Call Now Button