Ce acte sunt necesare prelungirea autorizatiei de construire? Detalii aici
Daca aveti o constructie in curs si nu puteti ajunge la finalizarea acesteia conform planului initial, puteti cere prelungirea autorizatiei. Legea in vigoare mentioneaza despre aceste cazuri ca fiind posibile.
Ce acte necesare prelungire autorizatie de construire aveti nevoie? Aflati in randurile ce urmeaza!
- Cerere tip, pe care o veti gasi disponibila online sau la caseria institutiei in cauza.
- Actul in original si anume autorizatia de construire.
- Actele doveditoare cu stadiul de executare a lucrarii.
Actele vor fi depuse inainte sa va expire actuala autorizatie de construire.
Stiati ca ….?
- Autorizatia aceasta poate fi prelungita pana la dublul perioadei sale initiale, maxim 24 de luni.
- Noua lege prevede ca termen de depunere a actelor pentru prelungirea autorizatiei de constructie 45 de zile.
- Prelungirea valabilitatii actului este gratuita.
Va recomandam sa intrebati la oficiile institutiilor despre termene, intrucat noua lege permite prelungiri cu termene diferite, in functie de care este data de expirare a actului initial.
Ce riscati daca nu respectati legea?
Nu de putine ori ni s-a spus ca s-a preferat alegerea unei firme cu experienta care sa ghideze in toate aceste demersuri, din teama de a nu pierde timp si energie in incercarea de a face totul corect. Uneori insa s-ar putea sa va aflati in ilegalitate fara sa stiti – am abordat aici pe blog in trecut si subiectul legat de ce tipuri de constructii nu au nevoie de autoriozatie de construire.
Ce riscati daca nu tineti cont de toate acestea? In cazul constructiilor care nu se supun situatiei mai sus mentionate, deci pentru care aveti nevoie de autorizatie si aceasta nu exista sau a expirat sunteti in afara legii! Riscati cel putin o sanctiune contraventionala, cel mult imposibilitatea de a putea inscrie constructia in cauza in registru.
Mai mult decat atat, amenzile nu sunt singurul lucru pe care il riscati. Primiti amenda imediat, prin constatare la fata locului si ceva mai mult. Sunteti totodata obligati imediat sa intrati in legalitate si deci sa obtineti toate actele pe care nu le aveti. Cazurile mai radicale impun in cele din urma desfiintarea constructiilor.
Nu veti putea intabula constructia si daca mai sunt si vecini tare binevoitori, acestia va pot da in judecata tocmai pentru ca deranjati construind ceea ce nu are acte in regula. Deranjul merge pana intr-acolo incat nu puteti intabula imobilul, nu il puteti instraina, nu puteti face ipoteca, dupa caz, nu poate ramane bun care sa devina obiectul unei succesiuni.
Cum poti intra in legalitate?
Daca a fost construit ceva fara actele obligatorii, intrarea in legalitate depinde de data constructiei efectuate. Daca este cadastru facut, taxele sunt platite, impozitele sunt platite si dreptul de proprietate este inscris in Cartea Funciara, atunci pe baza Certificatului de Atestare Fiscala si Documentatia Cadastrala a Imobilului intrati in legalitate.
Pentru cei care au construit in urma cu 3 ani sau mai mult si nu au avut la acel moment autorizatia de construire intrarea in legalitate este posibila pe baza certificatului de atestare a constructiei.