250 € la 10,000 €

Noi am gasit 0 rezultate. Vezi rezultate
Rezultatele căutării

Ce este mai ieftin de construit: o casa doar pe parter sau una cu etaj, cu aceeasi suprafata?

Postat de admin pe 02/09/2019
0

Atunci cand porniti la drum cu un plan de casa, grijile, investitiile sunt atat de multe incat este firesc ca la un moment dat sa va doriti ceva mai simplu si mai ieftin. O tentatie care insa nu ar trebui sa puna in pericol preferintele, sa va impuna compromis mai ales la slaba calitate a lucrarii.

Daca ar fi de ales intre o casa cu parter si una cu etaj, chiar daca suprafata este similara, ce ati alege? Dezbatem acest subiect, tinand cont de ce este mai ieftin. Ambele variante sunt atractive si in plus au avantaje, iar totul trebuie gandit din perspectiva anilor viitori, al confortului vis a vis de ceea ce ne dorim, despre cum sa arate casa ideala.
! Mentiune: din punct de vedere al proiectarii costurile sunt similare, daca este vorba de aceeasi suprafata. Ce difera tine de costurile de constructie, ceva mai ridicate atunci cand avem si etaj.

Casa pe un nivel versus casa cu parter si etaj
Ce se economiseste din punct de vedere al fundatiei, se echilibreaza cu planseul casei si casa scarii. Decizia in sine depinde insa de cele mai multe ori de loturile de teren. Daca acestea sunt inguste, atunci constructia cu etaj este chiar indicata pentru a exploata pe verticala spatiul disponibil.
Iata cum influenteaza reglementarile legislative ce tip de casa se va construi:

  •  Nu se poate construi pe teren mai mic de 150 m² sau cu latime mai mica de 7,5 m.
  • Daca vecinii au calcan, zid intreg, constructia trebuie lipita de acesta.
  • Daca ai in vecinatate casa cu curte, trebuie sa construiesti la 2 m distanta de gard.
  • Daca ai vecin cu ferestre spre lotul tau de pamant, trebuie sa respecti distanta de 3 m intre constructii.

Asadar, sunt reglementari din codul civil si anumite reguli ce tin de primaria de care apartine fiecare ce trebuie respectate, aspecte ce pot influenta major decizia de a alege o casa pe un nivel sau cea cu etaj.
Diferente de costuri
Trebuie spus ca o casa pe un nivel, doar cu parter, nu este neaparat una mai ieftina din simplul fapt ca nu are etaj. Iata ce impune un astfel de proiect:

  • O suprafata de fundare mai mare. Mai ales in functie de teren, ce poate fi uneori dificil, se impune acelasi tip de fundatie ca si la casele cu mansarda, spre exemplu.
  • Acoperisul este mai mare. Casele pe un singur nivel sunt mai extinse, decat in cazul celor cu etaj care avantajeaza pe inaltime.
    Cum pot fi facute economii? Caci despre asta este vorba. Iata cateva idei:

 

  • Recomandam sa fie reduse spatiile ce nu sunt destinate pentru locuire, cum sunt holurile.

 

  • Abundenta luminii naturale, deci ferestre generoase pentru ca in caz contrar totul poate parea chiar mai mic decat este. Atentie, stim ca ferestrele sunt mai scumpe decat un perete din zidarie, dar acestea permit ca spatiul sa castige si privelistea catre exterior, anume gradina, terasa sau catre curte pur si simplu. Efectul este cel de spatiu elegant si bine luminat.

 

  • Finisajele sunt si ele scumpe. Fara a reduce costurile pentru acestea, cu riscul de a avea parte de calitate indoielnica, recomandam spatiile cat mai putin compartimentate – spre exemplu parterul, cat mai simplu gandit.

 

Concluzia? Nu intotdeauna este vorba despre costurile aferente constructiei, ci mai ales despre necesitatile proprietarilor, despre stilul lor de viata. Lucrurile pot fi transate si astfel: daca va doriti mai multe bai si camere, mai ales dormitoare mari, alegeti o casa cu etaj; in schimb pentru cei care doresc sa evite ideea de scari, o casa cocheta dar mai restransa, alegerea mai buna poate fi despre casa doar cu parter.
Proiecte pentru ambele variante regasiti in catalogul nostru.

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele

Call Now Button