Ce este un proiect DTOE?
Atunci cand apelati la ajutorul profesionistului este de la sine inteles ca nu detineti cunostintele necesare pentru a indeplini sarcini. Doar ca, tot din necunostinta de cauza, solicitantii ajung la un moment dat sa puna presiune pe arhitecti, ingineri, pentru a grabi lucrurile.
Consideram ca este necesar a lamuri anumite aspecte. In randurile ce urmeaza va prezentam informatii detaliate despre ce inseamna un proiect DTOE.
Ce este un proiect DTOE?
In denumirea sa exacta este vorba de Documentatie Tehnica pentru Organizarea Executiei. Acest proiect este necesar atunci cand santierul are organizari cu prevedere de amplasare a baracilor, imprejmuiri temporare, trebuie sa se racordeze la utilitati, dar pe perioade de timp stabilite.
Acest proiect este realizat de regula de catre un arhitect ce are drept de semnatura.
Actuala forma de DTOE este ceea ce in trecut se numea Proiect privind Organizarea Executiei, pe scurt POE.
Acolo unde acest proiect nu este prezentat impreuna cu proiectul pentru autorizarea constructiei, se va obtine o autorizatie separata.
Mentionam ca DTOE trebuie sa cuprinda o descriere pentru toate lucrarile provizorii, avand in vedere spatiile ocupate temporar, dar si zonele din imprejurimi, chiar daca este vorba de domeniul public.
Ce contine DTOE?
Acest proiect include piese scrise si in completare unele desenate, dupa cum urmeaza:
Documentatie scrisa
- Numele si calitatea celor participanti, proiectul de care raspund acestia.
- Un memoriu care la randul sau include descrierea de lucrare provizorie, cum se organizeaza incinta, amplasare, amenajare, depozite de materiale, echipamente incluse, racordarea la utilitati necesare, acces, imprejurimi, precum si detalii ce tin de protectia si securitatea muncii.
Pentru ce tine de elementele tehnice de racordare provizorie desigur la retele locale de utilitati, se vor prezenta in fisa tehnica aferenta proiectului DTAC sau DTAD.
Documentatie desenata
Aici se include un plan general care la randul sau are subpuncte, dupa caz:
- Pentru lucrari de mare amploare se va realiza o plansa cu situatia de amplasare a obiectivelor de investitie. Se include si specificatia ce tine de amenajarea constructiei provizorii.
- Pentru lucrari de mica amploare astfel de elemente de organizare se includ si in planul de situatie pentru autorizarea executarii de constructie.
Alte proiecte despre care ar trebui sa stiti
Atunci cand alegeti sa colaborati cu o echipa este bine de stiut si de intrebat in ce masura va poate ajuta. Exista mai multe poiecte ce se realizeaza, inmanate autoritatilor competente pentru obtinerea de avize si documente. Desi solicitantii de obicei se grabesc spre punctul final, de a vedea proiectul casei devenit realitate, birocratia ne aminteste ca nu se ajunge atat de repede acolo, cel putin nu pana cand nu sunt bifate toate actele.
Veti auzi de asemenea despre termeni precum:
D.T.A.C. – este vorba despre Documentatia Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Construire. Se refera la proiectul de arhitectura, rezistenta si de instalatii. Pe baza acestuia, reprezentantii competenti si responsabili din cadrul primariei emit autorizatia de construire.
D.T.A.D. – aceasta este Documentatia Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Demolare. Evident, se refera la acel proiect de arhitectura, rezistenta si include si expertiza tehnica pentru cazurile in care se doreste o demolare, fie ea si partiala. Este cazul celor care doresc constructii noi in locul celor vechi.
P.Th. – prescurtarea pentru Proiectul Tehnic.
D.E. – se refera la Detalii de Executie si are in vedere scheme desenate sau memorii elaborate in baza proiectului tehnic. Dupa cum si titulatura spune, face referire strict la detalii de alcatuire, asamblare sau montare, la elemente constructive structurale sau nu.
Nu ezitati sa ne contactati, mai intai pentru a pune la punct ce aveti nevoie. Sectiunea de intrebari frecvente din cadrul paginii noastre oficiale smarthomeconcept.ro va poate fi de asemenea de folos.