Cum se obtine un certificat de urbanism si cat durează emiterea lui?
Intrucat in lista noastra de servicii se include si sprijinul oferit solicitantilor cu privire la obtinerea de certificat de urbanism consideram ca este necesar sa lamurim ce implica acesta. Acest certificat este emis de administratia publica locala si este necesar pentru obtinerea autorizatiei de constructie.
Rolul unui astfel de certificat este de a face cunoscute aspectele ce tin de regimul juridic, economic si tehnic pentru viitoarea constructie. De asemenea, acelasi act stabileste si cerintele urbanistice de care se tine cont, anume amplasare, avize si acorduri legale.
De ce este nevoie de acest certificat? Situatiile sunt diverse, astfel ca ar putea fi vorba de concesionarea unui teren, de adjudecare la licitatie a unor lucrari publice in stadiul de studiu de fezabilitate sau pentru aspecte ce tin de suprafata in cauza, de comasari, in vederea construirii etc.
Solicitantii trebuie sa stie ca anumite situatii precum operatiunile juridice mentionate vor fi nule daca certificatul de urbanism nu exista.
Acte necesare
In vederea obtinerii certificatului de urbanism sunt necesare cateva acte:
- O cerere tip, anume formularul F1 care se numeste intocmai cerere pentru emiterea certificatului de urbanism. In completarea acesteia se va tine cont de precizarea scopului pentru care se solicita actul.
- Planurile topografice sau cadastrale. Acestea vor fi vizate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Se vor emite 2 exemplare.
- Taxa aferenta certificatului de urbanism, dovada acesteia fiind de fapt copia dupa documentul de plata.
- Acte de proprietate. Oarecum in normele de aplicare ale legii nu se specifica clar daca sunt necesare astfel de acte. Pentru acuratetea dosarului autoritatile locale le cer insa si pe acestea.
Certificatul de urbanism trebuie emis in maximum de 30 de zile de la data la care este inregistrata cererea. Pentru ca aceste lucruri – a aduna toate actele necesare, a intocmi dosarul complet si a-l depune – dureaza, multi asociaza ideea de emitere a certificatului cu un termen indelungat.
Completam cu mentiunea ca trebuie sa existe specificatia clara a necesitatii unui astfel de act, care este scopul emiterii, iar a intra in posesia certificatului de urbanism nu echivaleaza cu dreptul de a incepe lucrarile de constructie.
Va fi semnat de presedintele de consiliu judetean, de primar dupa caz, de secretar si arhitect sef ori de o persoana numita sa aiba responsabilitatea amenajarii teritoriului. Responsabilitatea actului revine asadar fiecarui semnatar. In lipsa tuturor semnaturilor, actul devine nul.
Valabilitate
Certificatul are o durata de valabilitate diferita, in functie de care a fost scopul emiterii. Aceasta perioada variaza de la 6 la 24 de luni. Aceasta se poate prelungi, cu maximum 12 luni. In acest sens se va depune o alta cerere tip si certificatul emis initial. Evident ca se va plati inca o data taxa aferenta emiterii unui astfel de document. Trebuie mentionat, de asemenea, ca este posibila o singura data aceasta prelungire, dupa care automat se impune procedura pentru emiterea unui alt certificat de urbanism.
Cat despre costuri, acestea variaza in functie de suprafata. Taxa pentru avizarea actului se stabileste de catre consiliu.
Certificatul de urbanism se va realiza conform cu prevederile documentatiilor de urbanism – PUG, PUZ, PUD, RGU. Acolo unde investitiile nu mai tin de unitatea teritorial administrativa, certificatul de urbanism se va realiza conform cu planul de amenajare a teritoriului, conform legii.
Recomandam sa cereri sfatul specialistului. Serviciul nostru de ajutor pentru emiterea certificatului de urbanism a fost implementat ca urmare a unei nevoi semnalate in randul clientilor nostri. Cu ajutorul nostru veti fi indrumat corespunzator, ceea ce inseamna timp salvat si economie de energie si bani de ce nu. Va asteptam pentru consiliere mai intai de toate. In cadrul paginii noastre, smarthomeconcept.ro va oferim si material informativ despre acest subiect.