250 € la 10,000 €

Noi am gasit 0 rezultate. Vezi rezultate
Rezultatele căutării

De ce factori trebuie sa tinem cont cand alegem un teren?

Factori de care trebuie sa tinem cont cand alegem un teren:

1) Utilitati-Prezenta tuturor utilitatilor pe teren, Electricitate, Gaze,Canalizare reprezinta o situatie ideala dar de cele mai multe ori in zonele limitrofe oraselor, sau in zonele rurale pe loturi care tocmai au fost scoase din circuitul agricol si introduse in circuitul intravilan bransarea la retelele mentionate mai sus poate fi un proces anevoios prin multitudinea avize necezare dar si din punct de vedere costurilor usturatoare. De aceea trebuie evaluata inca de la inceput dinainte de achizionarea terenului posibilitatea si costurile aproximative pentru bransarea la utilitati.

2) Conditiile geotehnice. Inainte de a incheia un contract de vanzare-cumparare pentru un teren asigurati-va ca stratificatia terenului este una corespunzatoare prin efectuarea unui studiu geotehnic astfel veti evita costurile suplimentare necesare executarii unor fundatii adecvate. Nu de putin ori ne-am confruntat cu situatii in care pe unele loturi au fost gropi de gunoi sau unde s-a depozitat molozul rezultat din demolari de –a lungul vremii si pe care clientii le au achizionat in necunostiinta de cauza. In asemenea situatii se impun solutii foarte costisitoare la nivelul infrastructurii(perne de balast, piloti, fundatii pe radiere) care ridica costul pe mp construit a locuintei dorite. De asemenea daca doriti sa construiti un beci sau un subsol asigurati-va ca nivelul panzei freatice nu este unul ridicat astfel sa va puna probleme la sapaturi, betonari, hidroizolari. etc.

3) Pentru a se putea realiza o constructie suprafata minima a terenului trebuie sa fie de 150 mp. De asemenea este indicat sa se solicite la primaria pe raza caruia se afla terenul un certificat de urbanism de informare in care se consulte principalii indicatori urbanistici POT, CUT precum si avizele necesare emiterii autorizatiei , regimul tehnic si economic dar si retragerile minime impuse de reglementarile urbanistice locale fata de vecini sau limittele de proprietate. Important de stiut este ca pentru a putea fii construibil respectivul teren acesta trebuie sa aibe o deschidere la strada minima de 8 ml pentru case insiruite sau de 12 ml pentru locuinte izolate sau cuplate la limita de proprietate sau calcan. De asemenea deschiderea la strada trebuie sa fie mai mica decat adancimea acestuia.

4) Orientarea in raport cu punctele cardinale

De atatea ori ne-am dorit sa imbunatatim modul in care locuim. Suntem nemultumiti de lipsa de spatiu, de luminozitatea redusa sau prea puternica a apartamentului, de curentii de aer rebeli din camere, de distributia functionala a incaperilor. Solutii se gasesc, dar acestea implica investitii intotdeauna mari.De aceea, atunci cand initiati achizitionarea unui teren va recomandam sa luati la Dvs. o busola. Acest obiect in aparenta lipsit de importanta va va scuti de cheltuieli suplimentare de-a lungul exploatarii terenului, a casei pe care vreti sa o achizitionati.

Zone climatice principale

Orientarea cardinala corecta a unei locuinte, in functie de zona geografica, poate insemna pentru familia Dvs. sanatate, confort, o “prietenie” a locuirii intre locatari, cladire si mediul inconjurator. Pentru Romania, se disting doua tipologii climatice in functie de temperatura medie anuala:

-zone “reci” si inalte, anume zonele de deal, podis si munte si

-zonele “calde” si joase cum ar fi campia, luncile si zona litorala.

Acestea se deosebesc atat prin temperaturi cat si prin vanturi si curenti dominanti in anumite perioade a anului, astfel:zonele reci primesc pe langa crivatul dinspre NV iarna si alizeul dinspre SV vara si curenti de aer generati de toponimia locului (defilee, coridoare, alternanta vale-creasta sau padure-luminis, etc.). In plus, aici, diferentele de temperatura si umiditatea aerului dintre umbra si locurile insorite sunt mai mari decat in zonele joase.In zonele calde, desi vanturile dominante de NE iarna si SV vara (specifice Romaniei) sunt de aceeasi factura, aici pot aparea ameliorari ale temperaturii si intensificari ale vantului generate de briza unei intideri de apa sau, in aglomerarile urbane specifice zonei, diferente mari de temperatura intre centrul unui oras si periferie.

Solutia ideala

Cunoscand acum aceste date, sa preupunem ca dorim sa cumparam un teren de casa. In raport cu strada, cel mai bine este ca terenul sa fie orientat cu latura scurta paralela cu strada pe directia E-V si adancimea N-S. In functie de zona climatica in care ne aflam, casa va fi pozitionata cal mai bine astfel:In zonele reci, cu fatada lunga spre sud, pentru ca tot timpul anului, locuinta sa acumuleze caldura pe o suprafata cat mai mare si In zonele calde, cu fatadele scurte orientate nord-sud, asfel caldura inmagazinata de constructie sa nu fie maxima pe o perioada lunga din zi.Vom orienta casa sus, cu vedere spre pantele insorite, iar la nord, inafara de termoizolatia suplimentara se vor prevede plantatii sau ziduri de sprijin contra alunecarilor de teren.In oras, este bine sa optam pentru locuinte departate de centru (care de obicei este mai cald cu 2-3 o iar aerul circula mai greu) iar in Bucuresti, preferabil in zonele de nord si de est ale orasului, acolo unde dinspre padurile si lacurile de la periferie aerul este continuu inprospatat.Este bine de stiut ca pe lot casa va fi amplasata astfel incat pe sud sa ne putem desfasura cu o gradina sau/si o piscina cu solarium, deci locuinta va fi retrasa spre partea de nord a lotului, chiar daca aleile interioare vor fi mai lungi.In situatiile atipice (orientari combinate) vom opta pentru terenurile care se vor apropia cat mai mult de cazul ideal.

Cum trebuie realizate orientarea incaperilor intr-o locuinta?

Dupa orientarea pe lot, orientarea incaperilor (functiunilor) in locuinta este la fel de importanta. Schema de mai jos figureaza orientarea ideala pentru fiecare tip de camera si este valabila nu numai pentru locuinta ci si pentru orice spatiu folosit de om. Chiar si la casele deja construite putem ameliora greselile de orientare prin rearanjarea functiunilor in partiul casei, fara a creea disfunctionalitati grave, prin umbrirea zonelor stralucitoare cu pergole, jaluzele si geamuri tratate, prin plantatii de protectie,etc. Este bine de retinut ca umbrirea luminii de est si vest se va face cu jaluzele sau parasolare verticale, iar la sud toate acestea vor fi orizontale.
S-a constatat ca o buna orientare a locuintei si a functiunilor acesteia reduc costurile de exploatare cu pana la 40% in 10 ani si in combinatie cu tehnici de termo-hidroizolare, de umbrire / luminare suplimentara, prin economisire de combustibili se poate ajunge chiar la diminuarea costurilor cu pana la 75% in 10 ani.

Nu fugiti de lumina de nord!

Aceleasi principii se pot aplica foarte bine si in cazul unui apartament, dar la scara mult mai mica. Daca totusi a-ti cumparat un apartament pe nord, nord-est, deschideti o scoala de pictura aici sau inchiriati-l unui artist plastic. Va fi fericit, caci lumina de nord nu este intotdeauna un dezastru; problema consta in vantul de NE din timpul iernii, iar culoarea gris a luminii de nord poate fi colorata de suprafete interioare (pereti, mobila, vase) in culori calde, stralucitoare (galben, rosu, portocaliu si nuantele mai deschise ale acestora).

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele

Call Now Button