Care sunt noile obligatii ale investitorilor in conformitate cu modficarile legii 10/1995 privind calitate in constructii?Care sunt principalele prevederi ale Legii nr. 177/2015?

Persoanele care vor sa construiasca locuinte – sau sa le modifice, modernizeze, repare, consolideze — trebuie sa aiba proiecte tehnice verificate si sa angajeze un diriginte de santier pentru controlarea lucrarilor, potrivit Legii nr. 10/1995. Vechiul act normativ prevedea ca, in mediul rural si in satele ce apartin oraselor, erau exceptate de aceste reguli locuintele cu parter si parter plus un etaj, precum si anexele gospodaresti.

Aceasta exceptie a fost eliminata, potrivit Legii nr. 177/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484 din 2 iulie si care se aplica efectiv de la data de 1 septembrie 2015.

Concret, si cei care construiesc case la tara — sau care fac lucrari de interventie la locuintele existente — sunt obligati sa angajeze diriginti de santier autorizati, chiar daca cladirea va avea doar parter sau parter cu un etaj. In plus, de verificarea calitatii lucrarilor se ocupa si responsabilii tehnici cu executia autorizati, care sunt angajati de catre persoanele ce executa efectiv lucrarile.

“Verificarea calitatii lucrarilor executate pentru realizarea constructiilor si a interventiilor la constructiile existente, pentru care se emit (…) autorizatii de construire sau de desfiintare, este obligatorie si se efectueaza de catre investitori prin diriginti de santier autorizati, angajati ai investitorilor si prin responsabili tehnici cu executia autorizati, angajati ai executantilor”, scrie in noul act normativ.

Pe deasupra, proiectele, executia lucrarilor si a constructiilor trebuie expertizate tehnic de catre experti tehnici atestati.

Atentie! Persoanele care nu angajeaza un diriginte de santier pentru a verifica executia lucrarilor pot fi amendate cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

La tara, proiectele tehnice nu sunt controlate pentru casele care au doar parter

Proiectele tehnice trebuie controlate, inainte de a fi folosite, de catre verificatori atestati in acest sens, scrie in Legea nr. 177/2015. Verificatorii trebuie neaparat sa fie alte persoane in afara de cele care au intocmit proiectele.

“Verificarea proiectelor privind respectarea reglementarilor tehnice referitoare la cerintele fundamentale aplicabile, se efectueaza de catre specialisti verificatori de proiecte atestati pe domenii/subdomenii si specialitati, altii decat specialistii elaboratori ai proiectelor. Verificatorul de proiect atestat nu poate verifica si stampila proiectele intocmite de el, proiectele la a caror elaborare a participat sau proiectele pentru care, in calitate de expert tehnic atestat, a elaborat raportul de expertiza tehnica”, scrie in noua lege.

Cu toate acestea, proiectele tehnice nu sunt verificate atunci cand este vorba delocuinte unifamiliale care au doar parter si de anexe gospodaresti ale persoanelor fizice, situate in mediul rural si in satele ce tin de municipii si orase. Aceeasi regula se aplica si pentru constructiile provizorii ce nu necesita autorizatii de construire.

Atentie! In cazul lucrarilor care sunt facute fara ca proiectele tehnice sa fie verificate de specialisti atestati, amenzile aplicabile sunt cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei.

In alta ordine de idei, autoritatile vor veni sa controleze lucrarile, prin intermediul personalului Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC). De la aceste verificari sunt exceptate, totusi, locuintele unifamiliale care au doar parter si anexele gospodarestiale persoanelor fizice, aflate in mediul rural si in satele ce tin de municipii si orase. De asemenea, inspectorii nu controleaza nici constructiile provizorii si lucrarile care se pot face fara a fi necesara o autorizatie de construire.

Proprietarii platesc statului o cota din valoarea lucrarilor

Noua lege dispune ca investitorii sau proprietarii trebuie sa vireze o anumita suma de bani catre ISC.

Mai exact, suma este echivalenta cu o cota de 0,5% din valoarea autorizata (fara TVA) a lucrarilor pentru realizarea locuintelor noi si a lucrarilor de interventie la casele existente.

Suma se plateste catre ISC dupa cum urmeaza:

  • 50% din bani trebuie virati la data transmiterii la ISC a instiintarii referitoare la data inceperii lucrarilor autorizate;
  • restul banilor (suma ce se calculeaza ulterior in functie de valoarea finala a lucrarilor) trebuie virati la data semnarii procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor.

Nerespectarea acestor termene este penalizata cu 0,15% pentru fiecare zi de intarziere.

Potrivit vechii legi nr. 10/1995, investitorii/proprietarii trebuiau sa vireze lunar catre ISC“o suma echivalenta cu o cota de 0,70% din cheltuielile pentru executarea constructiilor si a lucrarilor (…) si pentru care se emit, in conditiile legii, autorizatii de construire, cu exceptia proprietarilor, persoane fizice, care executa lucrari de consolidare si reparatii la locuintele din proprietate”.

Noua lege mentioneaza si obligativitatea executarii lucrarilor de constructie dupa un proiect tehnic intocmit de specialisti in domeniu, arhitecti, ingineri indiferent ca investititia se localizeaza in mediul rural sau urban. Astfel este ilegal sa construiesti un imobil doar dupa un proiect de autorizare al lucrarilor de tip DTAC, ce nu contine suficiente date necesare executiei. 

La transmiterea catre ISC a datei de incepere a lucrarilor, precum si la depunerea programului control pe faze determinante, inspectorilor trebuie sa li se prezinta si proiectul tehnic PTh/DDE complet, stampilat si vizat de catre verificatori atestati sau dupa caz si de catre experti.

 

Despre autor

Call Now Button