Demararea unei constructii incepe doar dupa obtinerea certificatului de urbanism. Este vorba despre actul de informare prin care se aduce la cunostinta solicitantului elementele ce vizeaza domeniul tehnic, economic si juridic al constructiei si terenurilor in cauza. Prin acesta se stabilesc cerintele urbanistice necesar a fi indeplinite prin proiectul de construire ce va fi intocmit si pentru care oferim servicii profesionale. Proiectul in sine trebuie sa tina cont de specificul amplasamentului, de acorduri legale, de avize de construire.
In functie de regimul constructiei sau al terenului, certificatul de urbanism trebuie sa ofere date specifice.
*Regimul juridic vizeaza tipul proprietatii, situarea (extravilan sau intravilan);
*Regimul tehnic se refera la conditiile de indeplinit pentru a ridica o constructie: aliniament stradal, retrageri fata de axul strazii sau de proprietatiile vecine, inaltimea maxima cu specificatiile sale, volumetrie, indicatori urbanistici, utilitati si referinte pentru capacitatile prevazute de studiile aprobate deja;
*Regimul economic ofera date despre masura in care se incadreaza un anumit teren si din punct de vedere economic la nivel de zona. Se utilizeaza in acest sens folosinta actuala – daca este cazul, destinatia vizata de planul de urbanism, dar si amenajarea teritoriului in cauza.
Actele necesare pentru eliberarea certificatului de urbanism sunt:
- Cererea tip pentru eliberarea certificatului de urbanism;
- Actul de identificare al celui ce solicita certificatul;
- Actele de proprietate;
- Planurile de incadrare cadastrale;
- Achitarea platii de emitere a certificatului de urbanism.