Realizarea constructiilor pe un teren in zona extravilana a unei localitati
Astazi discutam despre diferentele dintre extravilan si intravilan pentru ca daca iti doresti sa iti cumperi un teren, ai nevoie sa stii de aceste diferente.
Ce inseamna un teren extravilan
Termenul de extravilan se traduce printr-un spatiu care se afla in afara unei localitati si in general, pe acel teren nu se pot realiza constructii ci se poate doar cultiva.
Un teren extravilan se imparte in 2 categorii:
- teren extravilan agricol
- teren intravilan agricol. Acesta apartine unei zone.
Ce inseamna un teren intravilan
Terenul intravilan se situeaza in interiorul unei localitati, care apartine unei case sau exista intr-o zona locuibila. Terenurile intravilane sunt in special alese pentru ridicarea constructiilor.
Odata ce ai stabilit aceste doua componente, iti va fi mult mai usor sa alegi tipul terenului, in functie de ceea ce ai nevoie, fie pentru constructii, fie pentru a cultiva.
Ce tip de constructii se pot ridica pe un teren extravilan
Pe un teren extravilan se poate construi amenajari agricole, constructii ce apartin domeniului agricol, ferme, spatii zootehnice, insa doar pe baza unor studii amanuntite cu privire la mediul inconjurator cat si la sanatatea populatiei.
Concret, ce poti construi pe un teren extravilan:
- ateliere
- gherete
- depozite
- bazine
- frigidere pentru pastrarea produselor agricole.
In Codul Funciar se mentioneaza faptul ca terenurile extravilane sunt livezile, serele, plantatiile de nuci, cele arabile, terenuri pe care se afla depozite, fasiile forestiere, amenajarile piscicole, cat si drumurile care sunt destinate activitatilor agricole.
Comparativ cu terenul intravilan, cel extravilan este mult mai accesibil la pret, insa inainte de a-l achizitiona, trebuie sa tii cont de cateva aspecte importante:
Terenul extravilan care se afla spre exemplu la periferia orasului, duce la o scadere semnificativa a pretului. Cei care isi doresc un astfel de teren pentru cultivare, trebuie sa stie ca daca solul este mai neproductiv, pretul va fi si mai mic.
De asemenea, impozitul pe acest teren este si el mai mic si se calculeaza in functie de cati ari are terenul, unde se afla acesta, cat si de categoria de folosinta.
Deci, trebuie sa luati in calcul calitatea solului, caracteristicile terenului cat si situarea acestuia.
Cum se poate trece din extravilan in intravilan
Pentru aceasta procedura este nevoie sa obtii cadastrul in intabularea terenului respectiv. Urmatorul pas este sa depui o cerere la primarie in care soliciti trecerea terenului extravilan in cel intravilan.
In functie de dimensiunea terenului, este nevoie de un PUZ(plan urbanistic zonal), ce trebuie aprobat la randul sau de consiliul local.
Asadar, daca doriti sa va achizitionati un teren si doriti trecerea de la extravilan la cel intravilan, echipa Smart Home Concept se poate ocupa de intocmirea acestor planuri.
Va asteptam pe pagina noastra pentru a vedea proiectele de casa, serviciile cat si tarifele pe care vi le punem la dispozitie.