RTE – responsabil tehnic cu executia – si ce trebuie sa stii despre rolul sau
Persoana ce raspunde tehnic de executia unei constructii este specialistul care asigura calitatea unei lucrari. Acesta trebuie sa garanteze ca se vor respecta toate cerintele si standardele din caietul de sarcini, precum si reglementarile tehnice in vigoare.
Un RTE este angajat de constructor sau de executant. Detaliem in randurile ce urmeaza care sunt atributiile acestuia pana in punctul final al lucrarii.
- Inainte de a construi:
In faza premergatoare lucrarii RTE are responsabilitati multiple. Iata despre ce este vorba:
- Are in vedere calitatea proiectului si va verifica daca totul coincide cu ce este inscris in caietul de sarcini.
- Asista la trasarea proiectului si la bornele de reper.
- Are in vedere verificarea documentelor, de la proiect la documentatia tehnica ce sta la baza primirii autorizatiei.
- Verifica expertiza tehnica.
In faza de construire:
- Va realiza un registru electronic pentru a tine evidenta activitatilor zilnice.
- Identifica, daca este cazul, abateri de la mentiuni in proiectul de executie.
- Urmareste fiecare faza a proiectului, semneaza si stampileaza documentele aferente.
- Urmareste calitatea materialelor folosite. In cazul in care apar nereguli semnalate de el sau de alti factori independenti de el, daca se amana sau suspenda activitatea temporar vorbind, RTE devine responsabil de a impune depozitarea materialelor si a altor produse in locuri special amenajate.
- Poate stopa lucrarile daca se constata ca nu sunt respectate reglementarile tehnice. In acest sens va intocmi R.N.C. (raport de neconformitate) si se va face analiza cauzelor neconformitatilor, alaturi de dirigintele de santier si proiectantul lucrarii. Reluarea activitatii se va dispune numai dupa ce se remediaza situatia.
De asemenea, daca va fi cazul controlului din partea organelor abilitate, RTE va oferi documentatia solicitata la control.
La final de proiect:
Responsabilitatile unui RTE nu se opresc in faza de terminare a unei constructii. Dupa ce a asistat la fiecare etapa de construire si a avut in vedere bunul mers al lucrurilor din punct de vedere tehnic, la final de proiect mai are de indeplinit anumite atributii. Iata despre ce este vorba:
- Va realiza cartea tehnica a constructiei in cauza, alaturi de dirigintele de santier si de proiectant. Ulterior, acesta din urma o va inmana celor care devin proprietari pe cladire.
- Va anunta Inspectoratul de stat in Constructii daca apar unele modificari in autorizatie sau altor date cu caracter personal.
Spus altfel, RTE verifica, avizeaza, realizeaza controlul documentelor, datelor. Aparte de cele mentionate mai sus putem adauga de asemenea faptul ca RTE este cel care:
- Participa la alegerea solutiilor tehnice privind optimizarea lucrarii. Se au in vedere calitatea si cerintele, dificultatea proiectului, materialele.
- Avizeaza tot ce tine de proceduri tehnice, fise tehnologice, plan de control de calitate, precum si planul propriu de control al executiei constructiei. Avizeaza de asemenea desemnarea celui care va participa la verificarea profesionala a sefului punctului de lucru.
Amintim ca un RTE este o prezenta absoluta, colaborarea cu un astfel de specialist fiind reglementata prin lege. Acesta se va asigura de calitatea lucrarii, fiind angajat de catre persoana care executa la propriu constructia. Trebuie sa aiba calitatea de persoana atestata in domeniu si sa fie o alta persoana decat cea care a elaborat proiectul.
Nerespectarea legii atrage dupa sine amenzi usturatoare si de asemenea riscul de executie a unei lucrari care nu este tocmai la nivelul de calitate la care ar trebui. Pentru mai multe informatii, detalii si indrumari va asteptam in cadrul paginii noastre, smarthomeconcept.ro, pentru a lua legatura cu echipa noastra.