Sfaturi practice si de actualitate pentru construirea unei case
Cu totii facem greseli, spunem ca a gresi este omeneste. Insa investitia intr-o casa nu este pentru o scurta perioada de timp. Unii isi proiecteaza casa pentru a fi camin mai multor generatii. In mod evident veti dori sa va informati cat mai bine, pentru a evita greselile de proiectare sau a anumitor decizii.
Iata cateva sfaturi practice, de actualitate si care pot fi aplicate oricand, pentru cei care isi construiesc o casa sau care cauta un proiect de casa:
Casa prea mare, casa prea mica
O casa mare suna bine, arata bine, dar este ceea ce trebuie? Desigur, pe parcursul anilor multe se schimba, familia se mareste. Dar o casa mare ar putea fi prea mult pentru nevoile voastre si greu de intretinut.
Decat o casa atat de mare incat sa ramana spatii nefolosite, mai bine una mai mica, bine gandita si avantajos compartimentata.
Izolatia eficienta a casei este must-have
Este de preferat sa aveti in vedere izolarea casei inca din faza de construire si nu dupa ce este gata. Dupa ce este realizata casa, izolarea termica a acesteia este mai costisitoare. Iar la acest capitol trebuie sa aveti in vedere toate suprafetele prin care poate fi pierduta caldura – pereti, parter, subsol, acoperis etc.
Stiati ca o casa poate pierde pana la 35% din caldura prin pereti? 20 pana la 25% din caldura din interior este risipita prin acoperis, in lipsa unei bune izolatii. Specialistii vorbesc si despre pierdere de caldura in medie 10-15% prin ferestre, 10% prin placa si 5-15% prin ventilatie. Cat de importanta este izolatia? Trageti voi concluziile deci.
Profil PVC la usi si ferestre pe fatadele insorite
PVC-ul are mai multe sanse sa se degradeze, prin polimerizare la actiunea razelor UV. Desigur, sunt si variante care chipurile ar fi tratate. Insa, chiar daca sunt astfel, sunt ranforsate cu profile metalice in interior si in decurs de cativa ani apar problemele. Adica nu veti dori sa schimbati tamplaria prea curand, nu-i asa?
Control solar arhitectural – de ce sa va intereseze
La ferestrele din zona de sud sau sud-vest este important de avut in vedere adaugarea unor balcoane sau terase care ies din volumetira fatadei. Asta pentru a avea lumina placuta si blanda dimineata si la praz, umbra cand soarele este prea intens.
Daca stiti acele constructii complexe ale acoperisurilor traditionale chinezesti, acestea sunt opere de arta si inginerie, au streasini adanci si colturi curbate. Acestea au si acest rol, de control solar arhitectural.