250 € la 10,000 €

Noi am gasit 0 rezultate. Vezi rezultate
Rezultatele căutării

Standardul NZEB si ce trebuie sa stiti despre acesta

Postat de COJOCARU Sabrina pe 20/07/2022
0

NZEB este prescurtarea pentru nearly zero-energy building, adica prin traducere casa cu un consum de energie aproape zero. Care sunt cerintele, ce spun normele europene, descoperiti in randurile ce urmeaza.

Atentie insa, conceptul este similar si totusi nu identic cu cel de casa pasiva!!!

O cladire ce are consum de energie aproape de zero are ca sursa de energie pe cele regenerabile. Despre aceste aspecte descoperim si in art. 4 si 5 ale Directivei 31/2010/UE. Concret, conform legii in vigoare, pana la data de 31 decembrie 2020 toate cladirile ar fi trebui sa aiba consum de energie aproape de zero. Vorbim desigur de cele noi aparute ce trebuie sa respecte acest standard.

Cum trebuie sa fie cladirile NZEB

Conform definitiei si configuratiei energetice o cladire NZEB este cea care:

ᐃ Configuratia sa arhitectural vorbind respecta principiile de dezvoltare durabila. Are un grad mare de performanta energetica si un necesar mic din punct de vedere energetic.

ᐃ Are utilitati energetice din retele districtuale urbane/zonale cu eficienta ridicata.

ᐃ Surse de energie regenerabila, care sa fie pe cladire sau pe terenul aflat in proprietate.

ᐃ Consumul de energie primara (locuinta individuala pentru zona II climatica din Romania) este de 111 kW/m2 an.

In cazul cladirilor publice, comerciale, birouri valoarea este de de 57 kWh/(m2/an). De asemenea, in cazul blocurilor de locuinte valoarea maxima este de 100 kWh/(m2/an).

De ce sa construim NZBE

In mod evident, exista aceasta obligativitate a legii inca din 2021. Daca pana la acest moment cand auzeam de case cu un consum de energie aproape de zero consideram totul scump, un moft, un trend si nimic altceva, acum iata ca este directiva europeana se aplica tuturor cladirilor noi cu destinatia de locuinta.

Pana la urma nu exista vreun dezavantaj pe care proprietarul il va avea. Nu scade cu nimic confortul utilizatorului. Casa NZBE are in medie 10% din energie din surse regenerabile, produsa la fata locului si nu numai. Mai cu seama ca in privinta costurilor de intretinere facturile vor fi mai mici, vestile sunt imbucuratoare. Ce este insa diferent se refera la costurile si conditiile de construire, diferite si mai mari.

Alte avantaje pentru proprietar:

ᐃ Consum mai mic al resurselor.

ᐃ Nivel de iluminat natural mai mare. Constructia tine cont de o izolare fonica foarte buna, nivelul de ecou sa fie imperceptibil.

Atentie, aceste reguli sunt aplicate si in cazul celor care fac renovari majore!!!!

Cum vom construi tinand cont de prevederile NZBE

Smart Home Concept inseamna ceva mai mult decat locul din care va alegeti un proiect de casa. Asadar tinem pasul cu dinamica acestui domeniu si cu schimbarile ce vin pe parcurs.

Pentru a construi o casa ce tine cont de regulile NZBE atentie deosebita este acordata inca din faza de proiectare. Sunt implicate aspecte si reguli precum: la casele cu mansarda acoperisul sa fie bine izolat. La poduri si mansarde circulabile termoizolatia sa nu lipseasca. Sa fie rezolvate toate puntile termice, peretii din zidarie izolati si ei, iar la plafoane si subsoluri izolatia este must. Tinem cont de asemenea de ferestre performante, de usi pe masura, centrala de ventilatie cu recuperare de caldura sa fie montata.

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele

Call Now Button