250 € la 10,000 €

Noi am gasit 0 rezultate. Vezi rezultate
Rezultatele căutării

Vata bazaltica vs. polistiren expandat – avantaje si dezavantaje pe care sa le stiti

Postat de COJOCARU Sabrina pe 25/05/2022
0

Va ganditi sa luati in considerare izolarea termica. Veti avea de ales pentru asta intre doua materiale, respectiv vata bazaltica sau polistiren expandat. Descoperiti  care sunt  avantajele si dezavantajele in ambele cazuri.

Din acest articol vei afla:

  • Ce este polistirenul?
  • Ce este vata bazaltica?
  • Vata bazaltica vs. polistiren expandat

Ce este polistirenul?

Este acel tip de material despre care ati auzit probabil mai des. Este practic, unul dintre cele mai importante tipuri de materiale pentru izolat termic. Este recomandat in mod special pentru izolarea termica a peretilor structurilor din beton armat.

Ce trebuie mentionat de asemenea este ca polistirenul, in cazul unui incendiu, se autodistruge. Are un procent insemnat de aer in interior. Un alt avantaj al acestui material se refera la faptul ca este usor de lucrat cu el, se taie usor, cu o lama ascutita, sau fierastrau. Usor este si de asamblat, astfel incat timpul de executie nu este ingreunat de manipularea materialului izolator folosit.

Ce este vata bazaltica?

Despre vata bazaltica se stie ca este denumita de asemenea si vata minerala, in termeni mai populari. Acesta este un material izolator termic si fonoizolator, natural – il puteti compara cu pluta sau vata de sticla spre exemplu.

Vata bazaltica nu impune dificultati in privinta modului in care lucrati cu aceasta. Un avantaj important in privinta utilizarii acestui material este ca nu poate fi atacat de insecte. Isi pastreaza proprietatile si ramane neschimbat de-a lungul timpului.

Vata bazaltica vs. polistiren expandat

O decizie luata trebuie cantarita tinand cont de toate aspectele pro si contra ale fiecarui tip de material. In principal conteaza coeficientul de izolatie. Apoi vine si pretul sau bugetul disponibil pentru achizitie. Vata bazaltica este mai costisitoare.

Un minus totusi il are vata bazaltica pentru ca are sanse sa se scurga de pe fatada si impune un montaj mai dificil, cel putin in comparatie cu polistirenul. Alte aspecte pe care le trecem in lista de dezavantaje se refera si la:

  • Manipulare mai dificila. Cu toate ca acele microparticule din interior tin rozatoarele la distanta spre exemplu, este greu de montat.
  • Stocul nu este imediat disponibil. Multe din magazinele de profil nu au pe stoc vata bazaltica. De multe ori este nevoie de timp de asteptare pana cand primiți efectiv materialul in cauza disponibil.

Insa nici polistirenul nu este mai prejos. La randul sau prezinta cateva dezavantaje ce merita amintite:

  • Este inflamabil. Nu arde atat de repede precum hartia sau cartonul, insa intretine arderea, se topeste si produce pagube insemnate.
  • In cazul unui incendiu, sub efectul arderii, este toxic.
  • Poate fi afectat de razele UV.
  • Poate fi usor de distrus sub actiuni mecanice diverse.
  • Poate fi atacat de insecte.

In concluzie

Ambele tipuri de materiale sunt utile in a izola termic o cladire. Aveti nevoie insa si de mana de specialist, cel putin cand vine vorba de aplicarea de vata bazaltica. Specialistii recomanda de asemenea ca polistirenul sa fie mai degraba folosit in cazul izolarii locuintelor la exterior, in timp ce usile si geamurile sa fie izolate cu vata minerală.

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comparați ofertele

Call Now Button